Sreč(ev)anje z medvedom II.

Sicer sem o isti temi že pisal, vendar sem omenil le enkraten dogodek.

Prvo naj povem napišem, da živim na mestu, ki bi ga visokonosni1  meščani imenovali “rovte,” meni pa je kraj med najlepšimi na svetu. Brez heca.

Zaradi osamljene pozicije naselja imamo prebivalci velikokrat stike z gozdnimi živalmi, kar je čisto v redu, dokler gre za nenevarne zajce, veverice, mravlje, muhe, srne… Ko pa pride do srečanja z najbolj zaščiteno vrsto na slovenskih tleh,2 se stvari malce zaostrijo.

Res, da je edini znak poseljenosti te zveri na našem območju ponavadi “samo” kakšna sveže odtisnjena taca v blatu oz. snegu, včasih razmetan kontejner z odpadki, strgana električna ograja, drek iztrebki, obrano sadno drevje ali le divji lajež psov… vendar lahko iz prve roke zagotovim, da so srečanja, za nekoga, ki ni ravno lovec, gozdar ali gobar,3 presneto pogosta.

Če lahko naštejem srečanja, ki so se mi najbolj vtisnila na trdi disk, bom kar takoj izpustil tista, ko je medved tekel ob/po cesti, jaz pa sem varno sedel v avtomobilu. Čeprav bi nekateri prešli še daljšo pot, kot samo do južnega dela Slovenije za tak dogodek4 mi verjemite na besedo, da ni preveč zabaven. Še posebej na poti, kjer ni telefonskega signala.5

Dogodki niso razporejeni kronološko:

Enkrat smo šli z zdaj že pokojno staro mamo, mojo starejšo sestro in nemško ovčarko na sprehod. Nekako streljaj od domače hiše je začela psica močno lajati nekam proti gozdu. Stopil sem do roba poti in pogledal v dolino, nekaj korakov od mene pa je vzporedno s cesto pritekel velik črn medved, ki ga še sedaj jasno vidim pred očmi. Na kratko: ko sem popolnoma mirno omenil sorodnicama “am….medved je,” je sestra podrla rekord v šprintu na sto metrov, stara mama pa se je obrnila in mi med krevsanjem s palico domov pripovedovala o svojih srečanjih z medvedom.6

Leta nevemkaterega smo imeli pozimi7 lučaj od doma postavljeno prenosno vlečnico na kratkem strmem travniku.8 Ko smo povabili sorodnike z otroci, se je površina spremenila v lepo zasebno smučišče.  Pod tem travnikom teče ozka cesta, na kateri je stalo nekaj mojih domačih. Nenadoma je po tej poti pritekla srednje velika zver, le nekaj rešilnih centimetrov mimo stoječih ljudi,9  zavila na gozdno pot, oplazila tri gozdarje, ki so ravno zaključevali delo in se vrgla v grmovje. Čez krepkih nekaj minut sta po medvedovi sledi pritekla še dva psa. Če sta onadva prebudila mucka iz zimskega spanja ni znano, sta pa glede na sledi v snegu prišla iz iste doline.

Spomnim se dogodka, ko sem prišel na vrh neke lokalne doline in pogledal navzdol, proti očetu, ki je kosil10 na dnu. Oko mi je ujela rjava pika, previdno spuščajoča po hribu. Že sem začel razmišljati, kako bi očeta opozoril, da prihaja obisk, ko je zmagala medvedova previdna narava in je že zaradi ropota kosilnice v polnem šprintu stekel ravno v nasprotno smer.

Najljubši od vseh mi je ravno tisti moment, ki sem ga že opisal. Najraje ga imam predvsem zato, ker sem hotel pri prevoženih 99 kilometrih na eni turi priti do stotice, pa magari z vožnjo v krogih po dvorišču. Zaradi prebitka adrenalina, ko sem videl sedeti kosmatinca ob cesti, sem sicer podrl hitrostni rekord na določenem odseku, vendar sem domov prišel tako izmučen, da se je števec ustavil pri 99,68 km.

V jeseni zori sadje, ki je precej zdravo za organizem. Tega se absolutno zavedajo tudi medvedi, zato radi pomlaskajo kakšno jabolko ali dva. Še celo več: da bi prišli  najbolj sočnega sadja so pripravljeni tudi malce tvegati. To se je najbolj pokazalo pri zverini, ki je več večerov zapored hodila plezat tik pred našo hišo. Kot  se za medveda spodobi je za plezanje izbral slastno češnjo, kljub dvem psom, ki sta jo stražila. Kaj se je z njim zgodilo ne vem. Recimo samo, da sem ga nazadnje videl v prtljažniku nekega karavana s precej zelenim voznikom.

Drugih opažanj, videnj in srečanj je bilo še mnogo, vendar kot sem napisal: so hitro pozabljena. Domačini opravljamo svoje delo v naravi, kot da ne bi bili ogroženi. Kaj pa hočemo. Če se komu medvedi smilijo in misli, da smo jim ljudje pokradli živlenski prostor naj ga opozorim, da so v naši prelepi Sloveniji zaradi prevelike številčnosti že tako na stiski s prostorom in se mučijo predvsem zaradi majhnih teritorijev. Če koga zanima, naj si tukaj pogleda, koliko povprečen mucek prehodi in kolikokrat se njihovi teritoriji križajo (Pozor: na sliki so omenjeni samo tisti medvedi, ki so nosili ovratnice z oddajniki. Drugače jih je še mnogo, mnogo več).

Slovenija ima zanimivo medvedjo politko, če jo primerjamo recimo z Nemčijo, kjer medvedov ni, Rusijo, kjer jih nihče ne vidi,11 Bosno, od koder jih sem pa tja z vojno prepodijo, še posebej pa s Francijo. Francozom je naša država enkrat “posodila” dva predstavnika zaščitene vrste, ki pa sta imela to nesrečo, da sta rada pregloboko pogledala v ovce. Prvi, precej štorast (kot se za okretno žival na štirih nogah spodobi), je padel v prepad, drugega pa so na žalost povozili. Večkrat.

 1. iz “visok nos” []
 2. ne, ne mislim ciganov []
 3. Sem vse v enem. Z  “sem” pa v bistvu mislim, da nisem. []
 4. Dokazano. []
 5. Potem pa vidiš medveda in ti misli prestreli tistoč scenarijev, kaj gre lahko narobe… []
 6. Ki pa pred leti očitno niso bila tako pogosta! []
 7. ok, bolj spomladi []
 8. Ta je bil seveda pokrit s primerno količino snega. []
 9. In nekaj metrov od mene. []
 10. Če bi mislil “jedel kosilo”, bi napisal “južinal,” ker se lepše sliši. Pa še krajše je. []
 11. Če pa jih, skupaj spijejo liter vodke. []
 • Share/Bookmark


12 komentarjev ↓

#1   sebaplus dne 18.02.2011 07:52

Od kod pa si točno?

#2 NuckinFuts  NuckinFuts dne 18.02.2011 08:56

@sebaplus Težko je rečt :mrgreen:

#3 Urška Sonček  Urška Sonček dne 18.02.2011 11:19

Haha, lih to sm razmišlala. Ti mojo ugotovitev povem na msn pa boš potrdil/zavrgu? :P Če se pa ne spomnm pa prsežm, da bom dala CTRL+F na msn pogovoru pa najdla. xD

BTW, tista skor 100 te še zdj ubija a? Js vem, da bi me. (enkrat sm na dvorišču krožla ene 10-15 metrov zarad številke)

#4 NuckinFuts  NuckinFuts dne 18.02.2011 11:47

@Urška Povej, ampak res ne tuki javno. Ne bi rad, da me kak užaljen mali beli zajček ali rdeča kapica prideta štrafat na dom. :mrgreen: Me je ubijala stotka ja, dokler je nisem uspešno popravil na 120. In your face, stupid bear! :lol:

#5 Urška Sonček  Urška Sonček dne 18.02.2011 12:31

Nice. :D

#6 Snowblind  Snowblind dne 18.02.2011 14:40

Drugače so pa slastni :mrgreen:

#7 NuckinFuts  NuckinFuts dne 18.02.2011 20:42

@Urška Hello, I’m mister awesome. :lol:

@Snoublajnd Po tvojem grafološkem profilu sodeč, se pravi kako visoko in zaobljeno pišeš L-je, O-je, V-je, E-je in C-je, se mi je že nekaj časa dozdevalo, da si pri ta zelenih… :mrgreen:

#8 Snowblind  Snowblind dne 19.02.2011 00:22

Nigga please … lovci so oboroženi pijanci, ki grejo u gostilno skoz šumarac :mrgreen: … men pa učasih vn buta instinkt po lovu. Za hrano, ne za zabavo. I eat what I kill. (mostly fish)

#9 NuckinFuts  NuckinFuts dne 19.02.2011 19:38

…je rekel z muholovcem v roki in mušjim krilcem med zobmi :mrgreen: (Se še odločam al je tale izjava ekstra bedna al ekstra domiselna :lol )

#10 nmohoric  nmohoric dne 20.02.2011 00:22

Ker dost mam tega sranja sred zimskega spanja… da neboš krasil stene mojga stanovanja… Mi smo Medvedi Rjavi, Sivi, Črni z jeznimi pogledi Koala, Grizli, Panda, Jamski in Polarni veliki ,kosmati in nevarni…

#11 Snowblind  Snowblind dne 20.02.2011 10:37

om nom nom nom

#12   viljem dne 23.01.2012 23:14

Ko si človek pogleda dokumentarec grizzly man, pa malo prečekira na liveleak.com napade medvedov. Že nekaj dni sem kar precej namenil tej temi in trenutno me je teh živali verjento najbolj strah, pa naj bo rjavi medved ali grizli. Dobro, da ne živim na območju z medvedi, drugače brez 2 solzilcev(pepperspray) vsaj trenutno ne bi stopil iz hiše. V ZDA jih priporočajo vsakemu, ki se odpravi na sprehod na območju z medvedi, pri nas pa kolikor opažam ne.

…. Trenutno prestaršen od vseh strašnih videov z napadi medvedov si ne predstavljam kako se v kočevju kdo odpravi na sprehod brez spreja oz. revolverja.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !