Reševanje računalniških težav

za telebane.

Mislim, vsak, ki se vsaj malce spozna na računalnike (ali bolje: vsak, za katerega ljudje mislijo, da se spozna na računalništvo), pozna občutek, ko ga nekdo prevzame za zastonjskega računalniškega serviserja.

Nimam se za posebnega štručkota v teh stvareh in res nisem. Poznam nekaj laičnih osnov informatike, računalništva, po novem tudi programiranja,1 res pa je, da si hitro zapomnim kakšne uporabne trike, bližnjice ali alternativne poti za čisto vsakdanja opravila na kalkulatorjih.2 To pa je čisto zadosti, da impresioniraš večino znancev.3 In že nesrečna situacija, ko te nekdo opazuje pri brskanju po internetu lahko sproži govorice, da obvladaš računalnike in vse kar je povezano z njimi. To pa je trenutek, od katerega naprej si mrzel.

Zapisan postaneš kot nekdo, h kateremu se vsi znanci zatekajo po pomoč, ko jim nagaja karkoli na isti mizi, kot je računalnik. Nekomu pomagaš najti ikono, ki je “čudežno” izginila z namizja, naslednji dan hoče od tebe nasvet za nakup novega računala.4 Drugemu spet pobrišeš tisoč nepotrebnih procesov ob zagonu, to pa se stopnjuje v nalaganje novega operacijskega sistema.5 Če komu dobronamerno svetuješ, naj izpiha zrak iz hladilnika, mu moraš čez dva tedna odgovarjati na vprašanje, katera grafična kartica je najboljša.6 Zanimiv primer je znanec, kateremu sem  pred leti nastavil uporabniško geslo v XP-jih, pred kratkim pa me je po dolgotrajni prekinitvi komunikacije kliknil na FB-ju. Seveda sem isto sekundo vedel kam pes taco moli. 7 Po mojem odgovoru na vprašanje “Kaj zdej?” je izstrelil:”Ti, k si tak heker pa to…”8 Na kratko: od mene je hotel, da nekomu udrem v Hotmail račun.9

Poba ima srečo, da nisem žlehtne sorte, ker obstaja stran z dobrim trikom “vdiranja v hotmail,”  pri katerem ti tak nadobuden “heker” izda SVOJE uporabniško ime in geslo. Nekateri pač niso seznanjeni s preprostimi varnostnimi pravili za uporabo interneta.

Za konec še na kratko, o sliki, ki sem jo že enkrat objavil, tokrat pa jo bom še prevedel:

Noben, ampak res noben računalničar ne ve vsega, pozna pa nekoga, ki zna. Strica Googla. Kadar ubošček poskuša popraviti napako najprej pogleda program, ki povzroča težave in poizkusi najti gumb/ikono/napis, ki je kakorkoli povezan s težavo. Če tega ni, poklika nekaj naključnih in mogoče najde pravega. V nasprotnem primeru vpiše v iskalnik nekaj besed povezanih s problemom in klikne na prvih nekaj najdenih povezav, tam pa ponavadi zagotovo najde rešitev. Če se tudi ta najdena rešitev zalomi v tisočem poizkusu, ima vsak uporabnik pravico poiskati stokovno pomoč. Drugače pa pač ne!

Pika.

p.s.

Tisti FDV-jevec, ki je danes na moj blog prišel z iskalnim vnosom “psihološke posledice lulanja sede”: EVO TI pomoč. Čeprav ta slika prikazuje bolj fiziološke probleme. Psihološke si pa itak, ob tako dobri grafiki lahko vsak dovolj dobro predstavlja.

  1. Tukaj sem res na stopnji informacijskega neandertalca. Ok avstralopitka. Mimo amebe sem zagotovo že šel. []
  2. Win+R ->”calc” – brez navednic in tipka Enter []
  3. verzija:” Antivirus update? Kaj to pomeni? Mam virus na računalniku?” []
  4. Seveda, na pamet poznam vse modele na svetu… Pa ne mislim “modele” kot ljudi, ampak modele računalnikov. []
  5. Najbolj dolgočasno delo. []
  6. Pa kaj ti jaz vem? []
  7. Brez psa. In tace. []
  8. Seveda mi ni treba opisovati meglenja pred očmi, zaradi navdušenja nad komplimentom? []
  9. Še vedno se smejem. []
  • Share/Bookmark


13 komentarjev ↓

#1 buba švabe  buba švabe dne 24.02.2011 09:06

LOL na PS. :lol:

In ja, poznamo to situacijo. Mislim glede računalnikov… :roll:

#2 NuckinFuts  NuckinFuts dne 24.02.2011 10:48

@buba Za en droben trenutek sem pomislil, da imate doma trd straniščni režim :lol: Če bo z medsosedsko pomočjo ukinjena tudi računalniška, bomo imeli vsaj dober izgovor :mrgreen:

#3 Urška Sonček  Urška Sonček dne 24.02.2011 11:41

Haha. Dobr napisan… ej, a mislš da bi ti znal popravt ekran lap-topa k se zapira? :$ xD

Fotki sta pa svetovni. ^^

#4 Prome  Prome dne 24.02.2011 17:38

Poznam občutek :)

#5 NuckinFuts  NuckinFuts dne 24.02.2011 21:41

@Urška Ja, seveda. Kr prinesi ga. Ni sicer popolnoma 100%, da ga dobiš nazaj…. @Prome Tudi ti govoriš o straniščih? :mrgreen:

#6   Sakir dne 24.02.2011 22:20

Bebca, k te ma za računalniškega genija ni težko dobit, večja umetnost se ga je losat. :mrgreen:

#7 NuckinFuts  NuckinFuts dne 25.02.2011 10:47

@Sakir …Razen, če začneš razširjati govorico, da se je na več računalnikih v tvoji oskrbi pojavil keylogger ali pa dva ^^ Res pa je, da taki premočrtneži ponavadi ne vedo kaj to je (pogost pojav pri ljudeh, ki se na googlanje spomnijo samo, ko hočejo med slinjenjem z obeh strani ustnic najti najnovejši horoskop).

#8 nmohoric  nmohoric dne 3.03.2011 18:32

Bi mi lahko posikal zakaj se mi vedno zaprejo vsa okna v brskalniku ko pritisnem ALT+F4? Znima pa me tudi, če se izplača sprobati tisto stvar iz PS?

#9 NuckinFuts  NuckinFuts dne 5.03.2011 02:57

@nmohoric Ne. Ne.

#10   Obisk pri babici in računalniška pomoč dne 5.03.2011 19:39

[...] Ona: “Ok. Sem ugotovila, da se spoznaš na računalnike.” Ko sem zaslišala te besede, mi je srce začelo glasno utripati. Vzrok lahko preberete na tukaj. [...]

#11   Zahtevna naloga, ki je 150 ljudi ne zna rešiti dne 8.03.2011 22:23

[...] sem, kaj jima dela probleme6 in spoznala, da so nastavitve pri meni OK. Takrat sem naredila usodno napako. Dekleti sem vpisala na seznam. Kmalu za tem so se razširile govorice: Ti, veš una Urška? Ja, [...]

#12   Slavko dne 16.12.2013 22:59

Pozdravljen, imam dostop do brezžičnega interneta, deluje mi Skype, ne odpira pa mi mozile in explorerja. Kaj bi bilo narobe, ali lahko sam popravim? L.P. Slavko

#13   slavko1 dne 16.12.2013 23:07

Pozdravljen, imam dostop do brezčičnega interneta, Skype mi dela, ne odpira pa mi povezav prek mozile in explorerja. Kaj bi bilo narobe, lahko sam to rešim??? L.P. Slavko

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !