Google Chrome vs. Mozilla Firefox

vs

Že precej časa sem zvest uporabnik spletnega brkljalnika Mozilla Firefox in sem se dela na in z njo tako privadil, da bi jo težko zamenjal za karkoli drugega. Pa je to res?

Uporabljam majhnega netbooka. njegova primarna naloga pa je, da čimbolje posreduje podatke iz interneta. Na voljo ima precej malo pomnilnika zato je potrebno malce paziti kateri programi so pognani ob istem času. In ravno to pomanjkanje spomina1 me je spravilo k testiranju alternative priljubljenemu brskalniku.

Chrome me po pravici povedano ni navdušil. Zakaj?

Ob dolpotegu iz Googlove strani sem bil zelo presenečen nad majhnostjo inštalacijske datoteke in hitrostjo same namestitve, vključno z sinhronizacijo s prejšnjim brskalnikom. Sicer tudi Firefox na hitrem računalniku potrebuje le nekaj minutk, vendar Chrome tukaj absolutno zmaga. Tudi minimalističen izgled, z majhno orodno vrstico2 na majhnem računalniku pride izredno prav. Hitrost odpiranja in zapiranja programa3 je precej neverjetna… AMPAK, tukaj pa se pozitivne lastnosti Googlovega izdelka bolj kot ne zaključijo.

Pri zagonu Firefoxa ta na mojem računalniku4 porablja 62 MB pomnilnika.5 Chrome6 se poskuša potuhniti in svoje proces razdeli med tri različne. Tako pride ob prižigu na 24 + 18 + 9 = 51 MB porabljenega pomnilnika, kar je nekje primerljivo, še vedno v dobro Googla.

 • Ena izmed stvari, ki mi je všeč na Mozilli je možnost živih zaznamkov (RSS feed) v orodni vrstici, Chrome tega ne omogoča. Sicer sem zadevo rešil z Google Readerjem vendar v zameno za izredno počasno osveževanje7 in daljši čas za dostop do priljubljenih blogov.
 • Druga zadeva, ki dela veliko diferenco med brskalnikoma je shranjevanje zgodovine. Pri rdeči pandi je mogoče nastaviti brisanje vsakega elementa posebej (zgodovina brskanja, prenosov, shranjenih podatkov obrazcev, piškotkov) in to ob vsakem zaprtju, oz. zagonu programa posebej. V kolikor nisem spregledal kakšnih posebnih nastavitev se shranjevanja obiskanih strani v Chromu sploh ne da izključiti. Seveda lahko brskamo v načinu brez shranjevana zgodovine, vendar si tam brskalnik ne zapomni prav NIČESAR.
 • Čeprav naj bi bil Chrome bolj nezahteven, odziven in hitrejši, pri odprti veliki količini zavihkov8 enostavno zmrzne. Pri preklapljanju med njimi se vse odvija neverjetno počasi. Pokaže se prazna stran, šele čez sekundo ali dve pa vsebina.
 • Nalaganje strani v zavihkih poteka brezkompromisno do uporabnika. To pomeni, da spletne strani ne moreš pregledovati, dokler se ta v celoti ne naloži.9 Firefox seveda omogoča brskanje tudi med nalaganjem.
 • Tudi pri videih, ki zahtevajo uporabo Flasha (ali še huje: HTML5) se Chrome obnaša precej počasno (ampak je najbrž kriv moj računalnik).10
 • Pri prenosih datotek v Chromu lahko izbereš le shranjevanje datotek in ne odpiranja, kar zna biti precej nadležno. Zakaj bi hotel imeti vse datoteke na katere naletim shranjene na računalniku in jih potem brisati ročno? Lisičkina rešitev z izbiro »Odpri« ali »Shrani« se mi še vedno zdi precej bolj elegantna.
 • Še ena zadeva precej stilske narave:11 Za označevanje teksta v Chromu potrebuješ pilotsko natančnost. Resno. Neverjetno težko je s kazalcem miške zadeti delček besede, ali celo eno črko, jo označiti in recimo kopirati. Nekaj časa sem mislil, da me je v desni roki iz neznanih razlogov zapustila vsa spretnost, nato pa sem ugotovil, da je kriv Googlov brskalnik, ki poskuša biti pametnejši od uporabnika. Ah ja….

Kot negativno lastnost Firefoxa bi lahko našel le shranjevanje prevelike količine podatkov v pomnilnik (to naj bi omogočalo hitrejše brskanje, vse kar naredi pa je, da na šibkem računalniku začne delovati nepredstavljivo počasi), drugače pa mi odgovarja 100% in očitno bova skupaj preživela še nekaj časa.

Google Chrome? Uninstall!12

P.S. NASVET ZA BRALCE S PREDSODKI:

Zgoraj NI napisana objektivna kritika Googlovega brskalnika Chroma, ampak SUBJEKTIVEN opis mojega enotedenskega testa tega programa in vseh pomanjkljivosti, ki sem jih opazil napram dolgoletni uporabi Mozille Firefox. Na vse zgrešene obtožbe, spregledane nastavitve, možne dodatke, tlačanske dolžnosti, zatajene davke in ribiško opremo13  me na lep način opozorite v komentarjih. Tale pripis pišem, ker vem kako delikatna tema je lahko izbira brskalnika za nekatere uboge v duhu.  LP

 1. in lisičkino počasno prebujanje, ko sem škatlico prebudil iz hibernacije []
 2. Mozilla ga je kopirala pri verziji Firefoxa 6.0 []
 3. Firefox z nekaj dodatki potrebuje tudi do minuto! []
 4. z vsemi dodatki []
 5. glede na Task Manager []
 6. z »istimi« dodatki []
 7. sveži prispevki so se prikazovali tudi po več ur za njihovo objavo []
 8. kot jih imam ponavadi v Firefoxu []
 9. težava, kadar se pojavi večja količina slik na spletnem mestu []
 10. Še raziskujem. []
 11. verjetno bi se je privadil, le potreboval bi malce več kot en teden []
 12. Že zato, ker baje pošilja vse uporabniške podatke Googlu :mrgreen: []
 13. da vas malo zmedem, he he []
 • Share/Bookmark


17 komentarjev ↓

#1   Sakir dne 18.09.2011 22:39

Chrome je jajc, FF nujn, ker ma edini dodatek za dolpoteg flasha. Edina uživancija na spletu pa je z Opero. :cool:

#2 psychoticoverload  psychoticoverload dne 18.09.2011 22:42

3je compi, 2 operacijska sistema, 1 Chrome :D Simple as pasulj :D

#3 NuckinFuts  NuckinFuts dne 18.09.2011 22:56

@Sakir @psychoticoverburst Bi kateri od vaju blagovolil utemeljiti te modre misli? :P

#4 psychoticoverload  psychoticoverload dne 19.09.2011 00:58

z veseljem :D

Chrome: 10+ dni teče brez prestanka na PCju, niti enkrat se ne sesuje. Mozila že drugi dan šteka ko hudič, obvezno treba zagnat ponovno.

5x hitrejši od rdeče pande (Brskanje, zagon).

Težava pri označevanju teksta v kromu najbrž nastane zaradi motnje v tvojem živčnem sistemu :)

V kromu se da naštimat da se ti jaffa keksi pobrišejo ob vsakem zaprtju :)

Z flešom nimam prov nikakršnih problemov. Deluje, kot bi moral, enako z ejđtiemel petko.

Sej veš ane, google reader dodatek za menu bar reši problem z RSSom ane :D :D

Se strinjam, da je kar moteče da moreš vse shranjevat, ampak se navadiš :D

Preklaplanje med stranmi/tabi/[Vstavi karkoli želiš] deluje brez kakršnihkoli težav in da te demantiram, ni res da moreš čakat, da se stran naloži do konca, brskaš lahko tudi med nalaganjem.

In če smo že pri Operi, se mi zdi da ta pa požre največ spomina, vsaj tko je blo leto, dve nazaj ko sm jo še uporablu. Po 4ih urah gledanja serij na watch series mi je štekala kot kolk od kakšne stare mame. Upam da so že popravli to napačo :) :)

Pač ane, sm ti utemeljiv, ker si zahteval :D Mogoče je pa to bilo retorično vprašanje :D :D <<<——- Frum čivkač :D

#5 Urška Sonček  Urška Sonček dne 19.09.2011 10:30

Tudi jaz na laptopih podobnih Maxiju rajši uporabljam FF. Ampak na PCju pa Chrome zmaga (upam napisati, saj si že dobil obrazložitev xD).

#6 pametnarit  pametnarit dne 19.09.2011 10:47

Za moje potrebe je FF bomba. Chrome sem poiskusil za par dni…katastrofa. Skoraj sem fasal par živčnih zlomov zraven. Eden in edini problem je bil že v blogu izpostavljen, nezmožnost brskanja med nalaganjem, to je nekaj česar jaz, na spletu zelo nestrpen človek, pač ne morem tolerirati. :mrgreen:

#7 NuckinFuts  NuckinFuts dne 19.09.2011 11:43

@psyhoticoverboom Greva na dolgo: Mozilla se torej obnaša kot Windows… kar pomeni, da moram itak vsak dan resetirat. Res se hitreje zažene, brskanje je pa na mojem Maxiračunalniku enako hitro. Motnja v živčnem sistemu ni kriva, ker v vseh drugih programih moja roka deluje več kot odlično. Preizkusil brisanje keksov, pobriše ravno napačne. Firefox ohrani vse prijave na straneh ipd., ostalo izbriše. Flash je na slabem računalniku problem na vseh browserjih. Izgleda. Firefox deluje na tak način brez GReader dodatkov ;) Nočem se navadit shranjevat. Na temu računalniku NE MOREM brskati med nalaganjem. Pojdi na http://memebase.com/ in poročaj. Kakorkoli, vsakemu bolj leži nekaj drugega. Še dobro, da je na trgu toliko različnih brskalnikov :mrgreen:

@Urška Traitor! :mrgreen:

@smartass Dejansko je prevelika odzivnost brskalnikov tista stvar, ki nas drži po toliko ur na internetu. Če se hočeš odvaditi odvisnosti od spletnih strani, samo začni uporabljati IE :lol:

#8   Sakir dne 19.09.2011 14:06

Ja, Opera je požrešna, zato pa je inštalacija ekspresna, ne zmrzuje in ima precej malenkosti, ki mi osebno ustrezajo pr uporabi. Vsak bo prisegu na svoje, ker ma vsak različne potrebe in pogleda na srfanje.

Je pa tazlog, da noben niti omenja ne Safarija. :mrgreen:

#9 NuckinFuts  NuckinFuts dne 19.09.2011 14:42

Kaj je to Safari? :mrgreen: Zanimiva je statistika današnjega obiska na temule blogu: Firefox 51.61% Chrome 19.35% Internet Explorer 17.74% Opera 8.06% Opera Mini 3.23% :D

#10 nmohoric  nmohoric dne 19.09.2011 14:49

Meni osebno krom deluje tako kot mora, nimam nobenih težav, ki si jih našel zgoraj, morda je problem v OSju ;) saj veš koliko prostora vzame sedmica :D

Vsega :D

#11 NuckinFuts  NuckinFuts dne 19.09.2011 15:46

@nmohoric Če bi se tega zajedalca lahko rešil bi se ga že :mrgreen:

#12 Prome  Prome dne 19.09.2011 16:12

What Sakir said. :) Sicer je pa tole zanimiv izlet v geeky vode s strani našega Norega Oreščka ^^

#13 NuckinFuts  NuckinFuts dne 19.09.2011 21:41

Operno operiraš po spletu, huh? Eeeee, fante, sem kar večino časa v geeky vodah. Občasno pripljuskam na vrh in navržem nekaj modrih, potem pa grem spet h kitom :mrgreen:

#14 psychoticoverload  psychoticoverload dne 20.09.2011 06:16

ma si natehnu kita :)

#15   objek dne 30.09.2011 23:40

Chrome se poskuša potuhniti in svoje proces razdeli med tri različne ? rofl, nemorem da nebi, a bom na lep način… besedna zveza >potúhniti se<, po sskj: narediti se manj opaznega, manj vidnega: tu je vse lepo pregledno in vidno, porazdelitev funkcionalne uporabe pomnilnika gre na račun vzdržneješe in bolj stabilne uporabe programa, kar je pri delu z več odprtimi okni zelo dobrodošlo.In chrome po efektivnosti požre ne poje vse ostale, jih je že leta 2009 po drigu izdaji(glej statistiko). lepo je dobit subjektivno oceno nekoga ki se je saj malo pozanimal, vendar pa če nisi “prebral” vsaj chrome za telebane(možnosti setupa), ne pljuskaj s svojim neznanjem zakomufliranim s subjektivno oceno.

p.s.:tista z označevanjem je pa res subjektivna :)

#16 NuckinFuts  NuckinFuts dne 1.10.2011 20:03

Lepo, da si se od celega spiska spotaknil ob dve ali tri točke (za katere sem tako ali tako napisal, da niso nujno resnične) in po njih razsodil o verodostojnosti zapisa. Res lepo.

p.s. Subjektivna, ker je tako samo na mojem računalniku, to pa je dovolj, da rečem, da MENI ne odgovarja. LP

#17 Amaranth  Amaranth dne 2.10.2011 11:27

Jaz uporabljam explorerja. (awkward moment)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !