Kako je pa tebi ime?

Zanimivo je, kako se nekateri “moderni” starši odločajo za poimenovanje svojih otrok prav do radikalnih ekstremov, s tem pa mulariji delajo prej škodo kot korist. Tako se včasih zgodi, da med sprehodom po s trenirkarji napolnjenem Tivoliju vidiš ponosnega lastnika psa, ki kliče svojega ljubljenčka, iz velike trave pa namesto nemškega ovčarja priteče dvoleten otrok.

Saj ne pravim, da bi morali po tradiciji ohranjati izumrla imena. Albert, Alojzij, Benedikt, Magdalena in Nikolina so danes zagotovo ponosni babice in dedki iz katerih se nihče ne norčuje, če pa bi v osnovno šolo v temu času hodili Rozalija, Tereza in Venčeslava pa bi bile tarča posmeha vseh sošolcev. Razen seveda s strani tihe Kunigunde.

Rekel bi, da nekatere moderne starše tipa “če vzameva kredit mava lahk dva froca” ob vseh službenih obveznostih daje pomanjkanje časa, to pa poskušajo rešiti s krajšanjem otroških imen. Tit, Vid, Val, Ada, Ažbe, Bor, Ela in Gaj1 bodo za podpisovanje porabili izredno malo kulija, Maj, Nej, Pia, Tia in Žak pa bodo celo življenje prikrajšani za tiste lepote dvozložnega imena, ki si ga načeloma z žretjem ovsa in galopiranjem z ritjo v zraku zasluži prav vsak najmanjši konj. Kaj se bo zgodilo z Urhom, Ulo, Uro in Umo, ki jim do starega Urbana in Urše manjka še zajeten kos črk, pa nihče ne ve.

Ah, pa saj niso samo kratka moderna imena tista, ki spominjajo na glavne junake iz pokojne risanke, račke Žaka, Maka in Paka, ampak se najdejo tudi druga, ki v uhlju pustijo čuden prizvok. Adela, Ajna, Ajša, Ajta, Anais in Amra so samo začetek. Ne vem s čim se ti morejo zameriti otroci, da jih kot starš zmerjaš z Beatrico, Bibijano, Zinko, Zvezdano in Želimirom, nikoli pa tudi ne bom razumel kakšno čudno navezanost na rastline in živali imajo tisti, ki svoj podmladek kličejo Jagoda, Višnja, Gizela, Roža, Rožana, ali pa kar Tisa.

Naslednji ekstrem so prevzeta imena v prihodnost mislečih staršev, ki poskušajo svojim otrokom zagotoviti dobre možnosti na evropskem tržišču. Tako bo ubogega Rajmunda, Roksano, Tiffany, Adelajdo, Lukasa, Anastazijo, Apolonijo, Beatrice, Lolito, Moreno in Moritza celo življenje na obrobju Ljubljane spremljalo prekletstvo piši-kao-što-govoriš imena.

Tudi svetopisemska imena so na nek način pretiravanje s strani staršev. Kaj lahko povemo o Magdaleni, Nikolaju, Pandori, Sofiji, Teodoru, Zahariji in Avreliju, ki se večino časa družijo z Benediktom in Frančiškom? Razen, da so popolnoma passé? Nič.

Ostanejo samo še imena, ki ne spadajo v nobeno od zgornjih skupin. Ljubiša, Luna, Makalonca, Mirta, Nedeljka, Noel ter Ognjeslav bodo večino življenja preživeli v iskanju romantične rime na svoje ime, Orijana, Pina, Rastislav, Šarika in Taras s Tiborjem pa bodo v vsaki seminarski dobili pod podpisom lepo rdečo vijugo avtomatskega črkovalnika. Če bi bilo od imena odvisno2 kje bo nek človek v življenju pristal bi Vivijana, Vojteh, Žužana, Adelajda, Bistra in Amata končali na izredno nenavadnem kraju.

Na strani Statističnega urada Slovenije se da najti najpogostejša imena, ki se prvič pojavijo po osamosvojitvi. Mogoče sem res malce nesramen in konservativen, vendar si ne morem pomagati, da se ne bi pri Tian, Mai, Zai, Rubi, Altina, Gentrit, Fjolla, Anais in Sumeja, kar malce nasmejal. Očitno imajo v porodnišnicah po novem izredno tresoče roke, saj delajo neverjetno veliko tipkarskih napak. Tako je iz Davida nastal Davud, iz Žana Džan, Klara je postala Kiara, Ana pa je na zagotovo veliko nejevoljo staršev na rojstni list dobila zapisano Hana.

Statistika tudi pravi, da obdobje Mihatov, Lukatov, Janov in Nejcev še ni popolnoma mimo. Tudi dekleta so še vedno Nika, Eva, Sara in Lara…. Obstajajo pa ljudje, ki iščejo pozornost z imeni iz nadaljevank,3 filmov in ostale pop-kulture, s tem pa ustvarjajo mladino nove dobe, katerih imen se bo za nas težko privaditi…..

  1. Ubožec. []
  2. Ne, numerologi, ni možno. []
  3. Uboge Esmeralde []
  • Share/Bookmark


27 komentarjev ↓

#1 Urška Sonček  Urška Sonček dne 13.12.2011 23:41

Mene je mami klicala US, ker ji je bilo Urša predolgo. Vprašanje, če mi ne bi danes dala prav tako tudi ime. :mrgreen:

#2 psychoticoverload  psychoticoverload dne 14.12.2011 02:21

Merigona – Starši, ki dajo otroku takšno ime so očitno ljubitelji zelišč :S Diellza – Bog ve, koliko časa sta starša preživela na dializi, preden sta dala otroku takšno ime . . . Bleron – Draga, kaj če bi najinemu sinu dala ime v stilu LOTR Deen – Dragi, najin sin bo gay, dajva mu vsaj ime v stilu Gentrit – ??? O.o

Šalo na stran. To je žalostno.

#3   Sakir dne 14.12.2011 07:03

Ažbe ni slab. Uletiš na polcijsko postajo in se začneš dret, kje je moj Žbe?! :mrgreen:

Drgač pa moj froc, if any if when, bo mel vsaj 4 črke z nekim sozvočjem s priimkom. :cool:

#4   spominčica dne 14.12.2011 13:02

Men je medicinska sestra obakrat pri vpisovanju imen otrok rekla, da hvala bogu za kakšno normalno ime brez x-ov in y-ov. :twisted: Sta pa Aleksej in Filip.

Redka imena – da, nova imena – ne. To je moje mnenje.

#5 bubašvabe  bubašvabe dne 14.12.2011 14:09

Kdor da otroku “otroško” ime, po moje ni zrel za to, da bi otroka sploh imel. Kot da se ne zavedajo, da bo ta otrok enkrat odrastel. Kot da si tega sploh ne želijo. Predvsem mamice bi svoje sinčke zlate imele najraje kar do smrtne postelje privezane na sebe. Bolj kot je ženska fuknjena, bolj otroško ime da svojemu otroku. In bolj bo ta otrok trpel, ko odraste. Ne zaradi imena samega, ampak zaradi staršev, predvsem mame.

Skratka po moje neumna novodobna imena niso problem, ampak so simptom večjega problema.

#6 nmohoric  nmohoric dne 14.12.2011 14:47

Zanimivo bo, ko bodo po ljubljani hodili Ken, Bruce, Kianu, Naomi itd. Can’t wait to make fun of them :D

#7 NuckinFuts  NuckinFuts dne 14.12.2011 14:50

@Us Bilo bi perfektno :mrgreen:

@psyhoticoverdrunk Kaj naj rečem… Tvoj komentar je primeren uri pisanja in tvojemu takratnemu agregatnemu stanju :lol:

@Sakir LOL, you fool :lol: Upejmo, da bo pou tok brihtn, ko ata Sakir :)

@spominčica Filip zveni super, kje si pa našla Alekseja? Drugače se pa strinjam z zadnjo povedjo ;)

@bubašvabe Pa sej ne veš, mogoče so pa enako naši stari starši razmišljali o Mihatih in Dejanih, ko so prišli v modo. Mogoče se nam bo uspelo privaditi? :)

#8 Medea  Medea dne 14.12.2011 19:26

Tudi jaz se strinjam z zadnjim stavkom Spominčice ;)

Sicer pa sta zadnjič moja dva imela resnično bedno debato okrog imen; “če bi bila deček, bi bila Robert ali Borut, nisva bila kaj preveč izvirna.” Am, kaj? Od kje potem ideja za poimenovanje po čarovnici?

Sicer pa je res, predvsem krajša/pomanjševalna imena znajo biti problematična. Naj ali pa Gaj skoraj ne bi mogla biti center v slovenski košarkaški reprezentanci ;) Ja, dikriminiram na podalgi imen, očitno :P

#9   spominčica dne 14.12.2011 19:32

@nf: V Bratih Karamazovih. :D Sem pač rusistka. ;)

#10 psychoticoverload  psychoticoverload dne 14.12.2011 19:33

Mojemu agregatnemu stanju? Vedno znova probaš najt način da me užališ. . . Kaj naj rečem, ni ti ratal :)

#11 NuckinFuts  NuckinFuts dne 14.12.2011 20:53

@Medea Po tej logiki si v bistvu…čarovnica? :mrgreen:

@spominčica Kaj pa Aleksander? :)

@psyhoticoverunder Vsaj ne pijem detergenta ;) :lol:

#12   Martina dne 14.12.2011 21:09

In kam spada ime moje hčere? Še dobro, da ni Rudolf, a ne.

#13 Medea  Medea dne 14.12.2011 21:47

Ja, a ni očitno? :D

#14   spominčica dne 14.12.2011 22:00

@nf:Aleksander je predolgo ime in zanj obstajajo vse mogoče in nemogoče izpeljanke. Če bi hotela, da mojega sina kličejo recimo Aleks, bi mu bilo tako tudi ime. In Aleksej se mi sliši veliko “mehkejše”, nekako primerno tako za malčke kot za enkrat odraslo osebo.

#15   anka dne 15.12.2011 13:17

Jaz prihajam iz globokega podeželja in obožujem redka, stara, slovenska imena, kot so Cecilija, Rozalija, Ožbolt, Filip, Liza, Katka, Neža.. To so sovaščanom zelo grda imena, kar mi je zelo všeč, da jih ne bodo ponovili za mano. Ko sem eno izmed njih dala moji miški, mi je soseda iskreno povedala, da gršega imena ji pa ne bi mogla dati. Če je vam tako grdo, potem je gotovo lepo ime sem ji odgovorila z veselim nasmehom.

#16 NuckinFuts  NuckinFuts dne 15.12.2011 14:42

@Martina Ne vprašej :)

@Medea Oh, pa kako :mrgreen:

@spominčica Po mojem mnenju je ime malce nenavadno, izbira je pa seveda tvoja :)

@anka Odlična imena. Lepa so in zvenijo slovensko. V današnjem času pa so očitno res več kot izumrla :/

#17   arabella dne 15.12.2011 21:16

Meni se pa zdi, da je vedno več otrok poimenovanih s starimi imeni. Poznam otroke z imeni: Nace, Tereza, Roza; Filipov je veliko. Než prav tako…

Zaposlena sem pa v šoli in kakšnih imen vse že nisem srečala! Ja, tudi izgovoriti jih že nisem znala…

#18 bata  bata dne 16.12.2011 01:54

Davud je ime staro tisočletja…ki ga še danes uporabljajo muslimani in židje. Prav tako kot Jakub in podobne zadeve… Pač niso vsi navdušeni nad Slovenskimi ali Ameriškimi oblikami imen in se glede na svoje korenine in morda versko prepričanje raje odločijo za originalno različico…

Sama sem otrokom izbirala imena, ki imajo lep pomen in pa da pašejo v Slovenski in Arabski prostor in potni list…Imena, ki so lahko izgovorljiva za vse ljudi tega sveta…

Skratka najbolj pomembno se mi zdi da ima ime nek pomen in zgodovino in pa da je lahko za zapomnit in uporabno kjerkoli a svetu.

lp, bata

#19 bubašvabe  bubašvabe dne 16.12.2011 11:36

Imena, za katera nekateri pravite, da so lepa stara slovenska, niso čisto nič drugega kot poslovenjena židovsko/krščanska imena, ki so jih k nam skupaj z biblijo prinesli in nam jih vsilili naši nekdanji zahodni gospodarji. Lepa stara slovenska imena so čisto nekaj drugega. Evo en dokaj izčrpen seznam: seznam slovenskih imen

#20   aaaaa dne 16.12.2011 21:30

na ime se zelo hitro navadiš….tako da zadnji stavek ne drži… :) …..jaz pravim..otrok mora biti poseben zaradi samega sebe, zaradi tega, kar je, ne zaradi imena, zato mi je iskanje pozornosti z nenavadnimi/šik imeni popolnoma nesmiselno

#21   LazarjevPolžek dne 18.12.2011 01:50

Sem imela priložnost srečati žensko z dvema punčkama. Eni je bilo ime: Sirija in drugi Indija.

Od takrat me nobeno ime ne preseneti več!

#22   Nataša dne 18.12.2011 08:12

Sem kliknila na povezavo, ki jo je popnil Bubašvabe in se zazrla v lepo staro slovensko ime Debeloglav, ki popolnoma paše na omenjeno spletno stran. :)

#23 bubašvabe  bubašvabe dne 18.12.2011 20:37

@Nataša: Ja glej, mi smo Slovenci in širše gledano Slovani. Naša stara imena so (bila) takšna, kakršna pač so (bila). Lahko se zmrduješ nad njimi in na sploh nad našim jezikom in našimi kulturnimi koreninami, zanikati jih pa ne moreš. Marija, Jože, Ivan in Franc pač niso slovenska imena, pa so ti lahko še tako lepa, ampak so imena naših zavojevalcev, ki so nas pred kakim tisočletjem podjarmili in nam vsilili njihovo kulturo. Samo toliko, da veš…

#24   Sunnyka dne 22.06.2013 12:21

Ma veste kaj, meni se zdi pa neumno razpravljat o imenih..pač vsak ima svoj okus..osebno se sicer ne strinjam s tem, da se otrokom daje neka čudna in tuja imena ampak vsi smo po svoje narejeni ane:) živimo v moderni dobi tako,da po moje bo vedno več čudnih imen hehe..sama ne bi nikoli dala otroku tipično slovensko al pa srbsko ime ampak bi izbrala neko zlato sredino oz. ime iz katerega se ne bi posmehovali otroku:)

#25   katkaa dne 26.03.2015 06:46

Hm…kar se tice imena otrok…mam eno hcer kateri je ime sanja ker sem zbirala med viktorija in sanja in sem izbrala ime sanja za tadrugo je pa sanja izbrala ime ker pac nisem vedela kaj nosim in sva midva izbrala ime za fantka – viktor in ona je za puncko – samanta ne vem kje ga je nasla samo osta je samanta in imamo samanto doma….kar se pa tice mojega inena pa sm imela ful problemov in jih imam se dons ker ljudje tud k ga crkujem ne znajo napisat in izgovarjat….in tut prjatlca k si ni mogla zapomnit tocnega imena me je preimenovala v katka…oce ocetova bivsa zena in tast to me preimenovali v katra katrca pa mam kratko ime s petimi crkami….in mi tudi noben ne verjame da mi je tako ime…mogla bi pa bit katarina pa nism katarina ampak ketty :-) rada imam preprosta redka imena …

#26   Krekova dne 5.10.2016 21:18

No, zdej pa napiši še drugi del, kjer ne boš samo jamral, ampak boš napisal še kakšna lepa in primerna imena za potomce. :)

#27   fuga dne 1.10.2018 19:41

No ja, red mora biti. Nekaj imen mora ostati tudi za pse in krave. Ne gre vsega pomešati. Ni človeško.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !