Elektronsko živciranje

Dve računalniški zadevi:

Kdo ima najbolj nadležen način avtentikacije internetnih uporabnikov? Ja, Študentski domovi v Ljubljani, kakopak. Uporabljajo isti način kot Eduroam,1 torej protokol EAP s pomočjo programja wpa_supplicant. Sliši se komplicirano… in tudi je.

Mislim, omrežja in njihova varnost so mi drugače španska vas, vseeno pa si predstavljam, da rešitev študentskih domov ni najlažja in najbolj uporabnikom prijazna.

Zakaj se pritožujem? Ker zadeva ne dela.

Če mi kdaj zjutraj budilka zaigra svojo prijetno melodijo kakšno minuto ali dve prehitro in mi do začetka predavanj ostane še nekaj časa, me včasih prime, da bi skočil še malce “v lajf”2 preverit kaj je novega. Ko kramežljavi računalnik uspem spraviti iz spanja pa sledi zabava:

http://shrani.si/f/3b/37/UvkfueG/slika-2012-03-05-094722.png

Ponavljanje enega in istega postopka, dokler tisti RTNETLINK ne odgovori ničesar pametnega, nato pa grem lahko na faks in pustim računalnik, da me prižgan čaka do zvečer.3 Kaj je vzrok? Ubuntu? PEBKAC?  Ne.

Glup sistem, ki ni prirejen za normalno delovanje v vseh pogojih.

Druga stvar: Windows.

Popravljal sem nek prenosnik, ki je bil kupljen v kompletu z mobilnim internetom pri Mobitelu. Poleg virusa sem poskušal odstraniti tudi opozorilo za nelicenčno programsko opremo Windows Genuine (čeprav naj bi bili Windows 7 na prenosniku originalen in ima spodaj nalepko s kodo… ki ne deluje.) Po neuspešnem brskanju po popolnoma neuporabnem in glupo zastavljenem angleškem in slovenskem centru za pomoč predragega Microsofta sem spreminjal nastavitve registrov in v skrajni sili posegel celo po rahlo nelegalnem odstranjevalcu Genuina… Brezuspešno.

Čez nekaj časa pa je prikapljalo…. Windows 7 ima več možnih izdaj, ki si sledijo po možnih preferencah. Takole:

http://www.shrani.si/f/2v/EY/1CtkOLux/windows7alleditioncompar.png

In seveda… kaj so zakuhali geniji pri Mobitelu? Nekje so kupili poceni prenosnike, neznanih znamk z licenčno programsko opremo, torej Windows 7 Home Premium, čez njih pa prosto po Von Neumanu  naložili nelicenciran Windows 7 Ultimate. Ne bi razpravljal o legalnosti tega početja, vendar je jasno, da zadeva ne deluje kot bi morala. Šalabajzerstvo 1A.

  1. wireless v izobraževalnih ustavnovah []
  2. internet, op.a. []
  3. Če ga ugasnem sledi ponovno vzpostavljanje povezave. []
  • Share/Bookmark


10 komentarjev ↓

#1 Urška Sonček  Urška Sonček dne 11.03.2012 01:38

Hmm… vse sem razumela! Preberem zju3 še enkrat. Razen to z Eduroamom – to je zafrknjeno vzpostavit, ampak ima na faksu najboljši signal. Vsaj na našem, za vašega pa ne vem. :)

#2 NuckinFuts  NuckinFuts dne 11.03.2012 10:24

Sej to je point. Študentski domovi imajo isti sistem kot eduroam in je res popolnoma mimo… Ne, naš faks pa nima tega. Pridemo za vami :mrgreen:

#3   Sakir dne 11.03.2012 11:06

Linux? You must hate yourself sooo much. :mrgreen:

Preden si naslednjič zvrtaš lukno v kolen glede Genuina. Najprej random doner kode (knjižnica, računalniška trgovina, itd), jelly bean, menjava kode in ponovni zagon. You jelly M$ fags? :mrgreen:

#4 NuckinFuts  NuckinFuts dne 11.03.2012 12:16

Sakire, zdej si pa v temo brcno. Sicer bi bla to že skori debata za nov blog, vendar je z Ubuntujem napram 7ki življenje veliko, veliko lažje.

First computer hacks, then life hacks. G33k life, kaj hočmo :mrgreen:

#5   Sakir dne 11.03.2012 12:19

Eh, dokler ne bojo določene igrce, programi in podobna frštikerija na voljo za linux, potem se ne grem tega. In ne nočem se navajat na nove programe, mam preveč lukn po kolenih že zarad teh. :mrgreen:

Nebi reku g33k life, samo uporabne informacije, da ti olajšajo lajf. :cool:

#6 NuckinFuts  NuckinFuts dne 11.03.2012 12:24

Pol si pa sam kriv, da si se prehitr navadu na napačno fršterkerijo, zdej se pa matri z M$ :mrgreen:

Sej ne pravim, da ga maš ti. Moja logika je taka, kot sem jo opisal zgoraj. Drugač pa res ni nč spornega pr tvoji rešitivi…

#7 nmohoric  nmohoric dne 11.03.2012 13:26

Tudi sam uporabljam ubuntu in sicer samo iz enega razloga, ker sem uspešno uničil in to nehote visto ter sedmico, ter računalink je stalno laufal v repair mode, ter se tam zataknil?! Nato sem naližil ubuntu, ker svoj računalnik potrebujem samo za internet, skype in gledanje videjou, za kej več si pa sposodim kak drug računalnik :D

#8   Sakir dne 12.03.2012 02:24

Kdo pa prav, da se matram? Ni ga problema, k ga fresh inštalacija ne more skinit. :mrgreen:

By the potka, s tako melodijo bi bil sam že kronični srčni bolnik, če me kak jutranji infarkt nebi že pokopu. :D

#9 NuckinFuts  NuckinFuts dne 16.03.2012 20:22

@nmohoric Ni za kej, pa še kdaj. (Vem, da se mi s tem odstavkom v bistvu zahvaljuješ, da sem te spravil na prava pota :P )

@Sakir Oh, what a nice sarcasm you have over there, sir :mrgreen: Pa cimri so mi že leta in leta močno hvaležni :lol:

#10   Trenutek razčiščenja, — NuckinFuts dne 17.03.2012 22:52

[...] splača malce potožit o težavah nekje na internetu, ker mi povezava v študentu odkar sem napisal tale prispevek dela normalno in brez težav. Če je kriva moja objava, ali ne: hvala tistemu, ki je [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !