Smešno, smešno

Smeh je, kot pravijo, pol zdravja, plus DDV. Na svetu obstajajo ljudje, ki se poklicno ukvarjajo z iskanjem1 stvari, ki prebivalce naše Zemlje za polovico2 pozdravijo. Zaradi interneta je njihov krog zdravljencev precej večji, kot je bil lahko kadarkoli v zgodovini človeštva. Tudi tisti manj razumljeni in z ozkim spektrom humorja se tako lahko pokažejo pred celim svetom in zagotovo dobijo precejšnje število bratov po smejalnih mišicah.

Dovolil si bom omeniti nekaj ljudi, pri katerih je (zame) polna skleda smeha zagotovljena, ne glede na vremenske in druge razmere.

1. Jimmy Carr Če že govorim o humorju grem težko mimo naroda, ki ga obdaja morje in je v svoji zgodovini razvil specifično obliko prefinjene in malce črne duhovitosti. Cel britanski otok poseduje velikansko število poklicnih komedijantov, ki se ukvarjajo z vsemi možnimi oblikami burleske, kar jim zaradi odlične zavzetosti prinaša svetovno slavo. Med najbolj opaznimi in mogoče malce krutimi je brez problema (na temu blogu že omenjeni) Jimmy. Njegova posebnost so enovrstičnice, s katerimi se loteva od najbolj življenjskih pa vse do tabu tem, ki včasih izzvenijo precej nesramno. Svojo krutost opravičuje s stavkom “Offence is taken, not given,” s katerim pove, da je razumevanje in interpretacija šale vedno odvisna od poslušalca, ne od govornika. Svoje teorije in sistematičnost pri vstati-gor3 nastopih je razložil v knjigi, ali pa celo dveh. Njegova natančnost in enoličnost pri klepanju šal gre nekaterim kritikom močno v nos, vendar med občinstvom vedno izzove tone smeha. Kot še eno posebnost in značilnost naj pri njegovih nastopih omenim, da zelo rad vidi, če se kdo iz občinstva vmeša v katerikoli nastop. Iz vsake naključne situacije namreč zna narediti huronsko smešen in sarkastičen dodatek k svoji točki. Za primer nastopa sem seveda izbral kompilacijo, ki prikazuje točno take trenutke:

YouTube slika preogleda

2. Monty Python Da ne izginemo še tako hitro z Otoka kam čez lužo se moramo nujno pomeniti o klasiki. Zagotovo vsem ljubiteljem komedije znani Phytoni so komična skupina. Skupaj so v prejšnjem stoletju ustvarjali ogromno skečev za radijski in televizijski program. O njih raje ne bi izgubljal besede, ker se jih po prepoznavnosti da postaviti ob bok Rowanu Atkinsonu z njegovim Mr.Beanom in ne bi mogel povedati nič novega. Naj raje govori posnetek iz njihovega filma The Holy Grail:

YouTube slika preogleda

3. Demetri Martin Sicer je zgoraj že opisan en stand-up komedijant, vendar ima tale človek z nenavadnim imenom popolnoma svoj slog. Pred kratkim je svet obkrožila slika, kompilacija njegovih uradnih in odštekanih idej, oziroma “umetnosti,” kot jo kliče on. Na twitterju pa vsak dan objavi eno izmed takih risb.  Pri nastopih uporablja različne pripomočke: od glasbil, igrač, koles, pa do tabel z napisi. Svoj ekskluzivni način razmišljanja in način, kako je prišel do njega je opisal na skrajno zanimivem in gledljivem nastopu (dosegljivo na youtube), kjer nam predstavi svoje življenje. Njegova posebnost so4 enovrstičnice, ki so polne prikritih in modrih misli, gledalca pa kar prisilijo k razmišljanju.

YouTube slika preogleda

4. Steven Wright Demetri Martin je kot svojega idola naštel Stevena. Kot je iz tega zapisa razvidno imajo vsi meni všečni komedijanti skupno lastnost. Seveda Wright ni izjema in ima po cele predstave sestavljene iz one-linerjev. Edino, kar ga loči od drugih šaljivcev je, da je v njih pravi mojster, kakor se vidi iz tele zbirke.  Njegov rezerviran slog govorjenja doda vsem nastopom pravi čar. Tukaj lahko citiram komentar izpod enega od njegovih posnetkov na Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=yp_l5ntikaU
Steven is a genius.  I saw him live a few years back and, at one point, he looked out at the audience, said, “I just remembered: my mother told me never to talk to strangers.” Then he walked off the stage!
To bolj kot ne povzame njegov smisel za humor. Za več informacij pa si oglejmo tole:

YouTube slika preogleda

5. David Thorne Da pa ne bom govoril samo o youtube nastopačih bom omenil nekoga, ki se profesionalno ukvarja z internetnim trollanjem. David na svoji spletni strani objavlja e-poštne pogovore z ljudmi, ki si jih na različne in premišljene načine privošči. Med njegovimi tarčami se lahko znajde vsak. Od sostanovalca, ki ne pospravlja posode, sosed, h kateremu se povabi na zabavo, trgovine, za katere po televiziji predvajajo lažne oglase, pa do naključnih neznancev, ki so dovolj neprevidni in ob kakšnem razglasu izdajo svoj e-mail naslov. V veliko slavo ga je ponesla zgodba, ko je svojo bančno delavko prepričal, da mu je ukradla sliko pajka.

6. WLIIA Ali daljše: Whose Line Is It Anyway. Ameriška oddaja zasnovana na improviziaciji. Ekipa igralcev je sestavljena iz povezovalca in štirih improvizatorjev. Za različno oblikovane scene dobijo ideje iz občinstva in jih potem poskušajo z improvizacijo čimbolje (včasih boljše, drugič bolj smešno) odigrati. Oddaja vsebuje elemente kot so skupinsko petje pesmi, kjer lahko vsak reče samo eno besedo naenkrat, skeče, v katerih morajo uporabiti čim več naključno izbranih objektov, scene, ki jih gledalci napišejo na listek, voditelj pa jih za igralce izžreba iz klobuka, skeč, kjer morajo govoriti samo v vprašanjih in še mnoge, mnoge druge… Tokrat sem izbral sceno s petjem, ki se imenuje Three Headed Broadway Star:

YouTube slika preogleda

7. Top Gear Pri zabavnih oddajah bi težko zaobšel avtomobilistično oddajo iz Britanije. Trije bogataši, ki imajo dovolj polne riti, da se lahko norčujejo iz avtomobilov, ki 99,99% prebivalstva predstavljajo nedosegljiv standard. Svoje ideje podprejo z veliko mero angleškega humorja in… nastane tole:5

YouTube slika preogleda

To bi bilo za danes vse. Upam, da sem komu podal kakšen dober razlog za visenje na youtube… ko bo na vrsti kakšna deževna nedelja, seveda.

  1. uspešnim []
  2. +DDV []
  3. stand-up []
  4. kot mi je ljubo []
  5. Glede na razširjenost serije tudi tukaj ne bom bolj podrobno opisoval zakaj se gre… []
  • Share/Bookmark


8 komentarjev ↓

#1   Sakir dne 13.04.2012 21:21

Tuki se strinjam, Britanci so vladal svetu ampak vse kar jim je ostal, je kraljeva družina s slabim gene bazenom in briljanten smisu za humor. :mrgreen:

Atkinson uspešno zabava že ne vem katero generacijo, brez da je v svojih šovih izustu eno samo besedo in temu se reče talent, pa ni edini genij z Otoka, kot si zapisu. :D

#2 NuckinFuts  NuckinFuts dne 14.04.2012 14:09

Najbrž imajo britonci to srečo, da je njihov jezik kot ustvarjen za dajanje neprimernih opazk v spodobnem tonu. Podobno, kot si enkrat omenil za francoščino. Iz jezika pa itak izhaja celotna miselnost in kultura ljudi… in že imamo tu narod, ki bo nasmejal še mnogo generacij.

No, potem imamo pa tukaj naše stand-up komike, ki bodo do širše slave še malce počakali… Recimo.

#3 nmohoric  nmohoric dne 14.04.2012 18:16

Všeč mi je nabor stoječih komikov in ostalih oddaj :) Drugače pa nikakor ne smemo pozabiti na Ministry of Silly Walk :D In ja Diego Menenedes al kako se že kliče ni ravno prvo klasen, tako kot večina ostalih slovenskih stand up komikov…

#4 Prome  Prome dne 14.04.2012 18:38

/me se psihično pripravi na špansko inkvizicijo, ki bo sledila mojemu postu. :mrgreen: Angleži nimajo smisla za humor in pika. Vsaj meni osebno njihovi random skeči brez repa in glave ne potegnejo.

#5 Medea  Medea dne 14.04.2012 18:55

WLIIA me je nekaj let nazaj tako presenetil, da sem pomoje v dnevu pogledala večino njihovih mojstrovin. Z izjemo Top Gear-a, kjer so avti bolj kot ne sekundarnega pomena (zame) in je v ospredju humor, mi angleški humor ne potegne. So izjeme, ampak redke. Igrane angleške zadeve mi sploh ne dišijo.

#6 NuckinFuts  NuckinFuts dne 15.04.2012 11:48

@nmohoric Glede na to, da imaš specifičen smisel za humor ti predlagam, da skupaj spraviš podobno objavo. WKUK in ostali bodo hvaležni :P Kateri slovenski komik pa je dober?

@Prome Sicer je lepo, da svoje mnenje poveš z obzirom do drugače mislečih, vendar tukaj ne grizemo. Razen punc, seveda. Kam bi pa prišli, če bi vsi na svetu imeli enak smisel za humor. Važno je, da se smejemo. (danes sem mirovnik)

@Medea WLIIA je zanimiv že zaradi inovativnega koncepta in sposobnosti nastopajočih. Res, neverjetno, koliko zmore človeška domišljija. Pri Topgearu pa je že oddaja zastavljena tako, da so avti res popolnoma postranskega pomena. Odkar je Clarkson v ekipi niso naredili praktično nobenega realnega testa vozila več, ampak temeljijo na točno angleškemu humorju in šovu. Drugače pa kot sem rekel Prome-tu, smejmo se vsak svoji stvari, le smejmo se! :mrgreen:

#7 bubašvabe  bubašvabe dne 16.04.2012 07:49

Ne morem verjet, da je z lestvice izpadel George Carlin, RIP. :o

#8 NuckinFuts  NuckinFuts dne 16.04.2012 10:12

S Carlinom in njegovimi šovi smo imeli nekaj let nazaj odlično razmerje, ki je rezultiralo v spremenjenem pogledu in vidiki na ljudi in naše traparije. Odličen je v ironiziranju neumnega sveta, ampak se nekako ne strinjam več z njegovo filozofijo. Preveč je neživljenjski (no pun intended), njegova logika pa preveč sanjaška. O temu bi seveda lahko še malce razpredal, vendar lahko lahko skrajšam izrek na samo, da se mu nasmejem, vendar ne več tako pogosto, da bi lahko prišel na zgornji list ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !